Zafar Sir

CBSE Class 10th 15 Most Important MCQ Civics Chapter 6- Political Parties

MCQs for CBSE Class 10 Political Science

Chapter – Political Parties

What is a signed document submitted to an officer regarding his/her personal information?
Affidavit
Declaration
Agreement
Appeal
Answer: (a) Affidavit

Berlusconi was the Prime Minister of . His company owns TV channels, the most important publishing company, a football club (AC Milan).
Italy
France
Poland
Germany
Answer: (a) Italy

How many numbers of parties are registered with The Election Commission of India?
7100 Parties
Less than 750 parties
700 parties
More than 750 parties
Answer: (d) More than 750 parties

Political parties are allotted symbols by ?
The government of India
The constitution of India
The party leaders
The Election Commission
Answer: (d) The Election Commission

Bahujan Samaj party was founded by
B R Ambedkar
Kanshi Ram
Mamta Banerjee
Syama prasad
Answer: (b) Kanshi Ram

Which country is an example of a Multi-Party System?
India
United Kingdom
USA
China
Answer: (a) India

How many recognised national parties are there in India?
Five
Six
Seven
Eight
Answer: (d) Eight

8.In countries like India, choose candidates for contesting elections.
Top party leaders
Members of party
Supporters of party
Government officers
Answer: (a) Top party leaders

9.Match Column I with Column II and select the correct answer:
Column I Column II
1 Bhartiya Janata Party (BJP) A.1964
2 Indian National Congress (INC) B. 1980
3 Nationalist Congress Party (NCP) C.1885
4 Communist Party of India -Marxist (CPI-M) D. 1999
(a) 1.B, 2.C, 3.D, 4.A
(b) 1.C, 2.B, 3.D, 4. A
(c) 1.C, 2.A, 3.B, 4. D
(d) 1.B, 2.C, 3.A, 4. D
Answer: (a) 1.B, 2.C, 3.D, 4.A

10.Which of the following is not a function of a political party?
To articulate the will of the people
To form and run government
To recruit and train leaders
To provide social services
Answer: (d) To provide social services

11.Match Column I with Column II and select the correct answer:
Column I Column II
A. Congress party 1.National Democratic Alliance
B. Bharatiya Janata party 2.State party
C. Communist party of India 3.United Progressive Alliance
D. Telugana Rashtra 4.Left Front
(a) A3, B1, C2, D4
(b) A3, B4, C1, D2
(c) A3, B1, C4, D2
(d) A4, B3, C1, D2
Answer: (c) A3, B1, C4, D2

12.What is the meaning of ‘Alliance’?
Two parties together form the government.
Leftist and Rightist together form the government.
When state and national parties together form the government.
When several parties in a multiparty system join for the purpose of contesting election and winning power
Answer: (d) When several parties in a multiparty system join for the purpose of contesting election and winning power

13.Which of these countries is having Bi-party system?
India
UK
China
None of these
Answer: (b) UK

14.Which of these is a National Party?
INC

CPI
BJP
All of these
Answer: (d) All of these

15.What is the full form of UPA?
United progressive alliance
Unique public alliance
United public alliance
Unique progressive alliance
Answer: (d) United progressive alliance

Exit mobile version